Afsluittocht op de racefiets, 1 oktober 2016

12 oktober, 2016

Zaterdag 1 oktober had onze “good old” Jan Giezen (dat bedoel ik positief Jan!) een toch bedacht ter gelegenheid van het afsluiten van het wegseizoen voor 2016. En hoewel het nog steeds nazomert, dreigde deze dag een regenachtige te worden. Om 09.00 uur hadden zich maar liefst 30 man verzameld (waar blijven toch de dames?) bij ons gewoonlijke startpunt, Fitnesscentrum Roden aan de Kanaalstraat. Door de grote opkomst, besloot Jan de groep in drieën te delen. Hij, als voorrijder van de eerste groep, Bart Nijland voor de tweede en Klaas Bos, bij de derde. Maar dat was ook een plagerijtje! Klaas is onze Cancellara sinds hij nu ook tijdritten rijdt en om hem nou de eerste groep te laten voorrijden!

Maar goed, Jan had een tocht van rond de 100 km bedacht die ons zou voeren richting Westerbork met koffie in Elp. Helaas begon het al snel te regenen en hadden wij dus de eerste km regen. Maar desondanks voerde deze tocht over wegen die ik nog niet kende. Het in drie groepen rijden ging goed. Je houdt elkaar in het zicht en automobilisten hebben een beter overzicht over de weg. Trouwens, er was deze ochtend weinig autoverkeer en we reden voornamelijk over kleinere wegen. Het nadeel daarvan was dan wel weer dat daar al veel “boerenverkeer” over had gereden of nog reed zodat de weg erg vies was. Dit was dan ook te zien aan onze fietsen en kleding, vooral als je de pech had achteraan te rijden, zoals ik!

Jan had ook beloofd dat er ongeveer 30 km aan steentjes zouden moeten worden bedongen. Zoals een ieder weet is hij een fan van dit soort wegen.

Gelukkig werd het voor de koffie nog droog maar moesten wij tijdens de koffie allemaal wel op kranten zitten omdat wij toch nog wel erg nat waren. Na 2 koppen koffie en appelgebak met slagroom, weer om naar Roden. Hoe dichter bij Roden, hoe dichter ook de groepen op elkaar gingen rijden, zodat de groepen uiteindelijk weer een groep werden.

Al met al een mooie en geslaagde rit, waarbij er geen ongelukken waren en maar één lekke band, 1 km voor het einde!

’s Avonds had Jan een diner georganiseerd bij de Zwerfsteen in Roderesch. Niet iedereen die gefietst had was er aanwezig, en omgekeerd, er waren ook mensen die niet gefietst hadden maar wel konden komen eten. Sjoerd Broers was deze dag 45 jaar getrouwd en dinsdag, 4 oktober is hij 70 jaar geworden! Daarom heeft hij een bijdrage geleverd aan de consumpties. Sjoerd, van harte en we hopen dat je nog lang met ons mee fietst. En bedankt. Ook het bestuur bedankt voor het aanbieden van de koffie met gebak en het diner! En natuurlijk Jan Giezen , voor het organiseren van de dag.

Voor de komende tijd hoorde ik dat veel fietsers nog op de racefiets zullen blijven rijden omdat het weer dit nog toe laat. Voor diegene die al wel gaan ATB-en, veel plezier de komende herfst en winter! En voorzichtig, maar dat geld voor ons allen!

Tot ziens!

Groet Hans